Uhre Mølle

 

Møllen

Uhre mølle er opført i 1843 og har frem til 1948 fungeret som egnens kornmølle, derefter har den levet en stille tilværelse med begyndende forfald frem til 1990 hvor møllen og et mindre areal omkring møllen blev opkøbt af Uhre Udviklingsråd og der blev oprettet selvstændig bestyrelse.
I de følgende år blev møllen total renoveret og står i dag som den eneste aktive mølle i Danmark som er tækket fra jorden til toppen af møllen.
Møllen har uddannede møllersvende som hen over sommeren "kører" med møllen og de gæster der kommer forbi kan få guidet rundtur i denne flotte mølle, samtidig med at der i det tilhørende pakhus er møllecaffe, hvor man kan købe drikkevarer ig hjemmebagt kage.

Historien

Møllen startede i 1843 stoppede i 1950. Den var i gang i 107 år. Møllen er fredet. Uhre Mølle, eller Branduhre Mølle, står på en bakke lidt udenfor landsbyen Uhre, ca. 3 kilometer øst for Brande. Den nærliggende gård er den gamle møllegård, og møllelauget råder over den moderniserede magasinbygning, som bruges til møder, fester og udstilling.

Den første mølle i Uhre var en stubmølle, men den stod kun nogle få år, da den allerede var umoderne ved opførelsen. Det var Christian Hegtemann Rauff, af møllerslægten Rauff fra Hastrup Vandmølle ved Skjern Å, der byggede den nye mølle. Han var født i 1815, blev landmand, og købte i 1840, efter at have giftet sig med Marie Mathiasdatter fra Hindskov, en stor gård i Uhre. Det var på denne gårds jord han lod den nye mølle opføre efter at have revet stubmøllen ned. Han ansatte en forpagter til møllen og arbejdede selv med landbruget.
Christian Rauff blev en stor mand i Uhre. Han var medlem af både sogneråd og Vejle Amtsråd. Da han var 48 år, solgte han mølle og møllegård, og flyttede med kone og sine 9 børn ud i Uhre Kær, hvor en del af hans jord lå, og blev udelukkende landmand igen. Den nye gård kaldte han Kærbygård. Ægteparrets gravsten i marmor og granit kan stadig ses på Brande Kirkegård.

 

Møllen er gennemrestaureret og funktionsdygtig. Der er bevaret fuldt inventar. Den ejes af Foreningen Uhre Mølle. (2006)

FAKTABOX

Opført i 1843:Hollandsk vindmølle med jordomgang

Fundament af syldsten og egetømmer

Ottekantet krop af træ tækket med strå

Hatten er bådformet og tækket med strå

Vingerne har hækværk til sejl

Møllen krøjes med svans og spil

Del denne side