Stien om "Søen der forsvandt"

Sti rundt om ”Søen der forsvandt”. Det er en rigtig smuk naturoplevelse at gå rundt om Skjern Å´s flotte forløb – fra bro til bro.  Man starter ved den nye bro over Skjern Å, i bunden af Højmarksvej, 7330 Brande
Broen er bygget på pladsen hvor Brande El-værk lå fra 1910 og som forsvandt i åen – ved et dæmningsbrud i 2013
Stedet ligger i bunden af Højmarksvej.  Den nye ”Elværksbro”  er fremstillet af Give Steel og finansieret af midler fra Energistyrelsens 'Grønne Ordning', en kompensation udløst af opstillingen af de fire vindmøller i Flø tæt på Brande.
  Stien er ca 4 km lang og er meget flot kuperet – der er lagt trådnets-beklædte gangbroer ud, ved de mest sumpede områder.  For enden af den forsvundne sø – passeres Skjern å igen – denne gang via en gammel træbro.    Her møder stien 3 flotte shelters – til gratis overnatning – her er også bålplads og et muldtoilet. Ikke langt fra den gamle bro,  er der igen en fin bålplads med grill og borde-bænke.
Det er også muligt at komme til disse shelters via Søvej. Læs evt. mere her om disse Shelters.
Det er Bestseller der ejer området og har bygget de flotte shelters.
Der er et rigt dyre- og planteliv langs stien med  masser af fuglestemmer og små egern springer
rundt i den blandede løv- og nåleskov. Ofte er man heldig og se rådyr langs stien. 
Virkelig en smuk naturoplevelse tæt på Brande By

 

Historie:
Elværkssøen var oprindeligt en opdæmmet sø, der blev bygget i forbindelse med etableringen af Brande Elværk ved Skjern Å i 1910. I november 2013 brød dæmningen ved Elværkssøen pludselig  sammen, og derfor eksisterer søen som sådan ikke mere. Der var også et fint gammelt elværksmuseum på stedet, som også styrtede ned i åen og nu er helt fjernet.
​Fotos: Peter Nielsen

Del denne side