En lille rejse

En lille rejse gennem verdens tunnel

Vi er i tunnelen på Den skæve Bane, ved Landsbyen mellem Blichersvej og Gl. Thyregodvej i Brande.

En ældre mand spørger mig ”må jeg give pigerne en kasse sodavand?”

En familie betragter motiverne og forældrene fortæller deres to børn om motiverne fra verdens byer.

En knallertkører stopper op og siger ”det er sgu en fantastisk oplevelse at køre igennem her”

Formanden for beboerforeningen Landsbyen har lagt projektet ind på foreningens hjemmeside.

Et par små piger får lov til at give en hånd med i malerarbejdet.

Det er tyve år siden tunnelen blev indviet og her fortæller Kirsten Lindberg på Tunnelmalernes Facebookside, at hun husker borgmesterens appel til de unge om at passe på den daværende grå tunnel. Siden er der blevet malet en del graffiti herpå, noget var tags, noget var mindre positive ord. Efterhånden var tunnelen blevet særdeles trist at køre igennem.

I 2008 afholdt Præstelundskolen en trivselsuge, hvor et af projekterne var at udsmykke tunnelen. Der blevet givet tilladelse fra teknisk forvaltning, mod at vi lovede at blive pressedækket, for at signalere, at dette her var lovligt. Men trivselsugen blev så stor en succes, at skolen måtte skrinlægge projektet.

Året efter forsøgtes det igen, i samarbejde med Ungdomsskolen, men det var ikke muligt at få tunnelen renset. Det samme gentog sig i 2013. I år besluttede vi så at nu skulle det være. Ni afgående 9. klasses elever slog til. Lørdag d. 28. juni mødtes Stephanie Pedersen, Xenia Opstrup, Sowmeya Vasanthan, Emma Grarup, Laura Pedersen, Thea Jensen, Panida Sriphum, Caroline Messmann og Signe Krarup i tunnelen og målte den til 100 m2. Herefter tog vi hjem på min terrasse og over the og chokoladekage blev projektet planlagt. Xenia fik ideen til en verdensby. En lukket Facebook gruppe blev oprettet, så pigerne kunne koordinere, hvem der arbejdede med hvad og hvornår, flere skulle jo på sommerferie og Xenia skulle til Uganda. I Facebookgruppen lagde pigerne så deres skitser ind og koordinerede motiverne.

Vi åbnede en offentlig Facebookside, hvor alle interesserede efterfølgende har kunnet følge pigernes arbejde. En venlig nabo til tunnelen tilbød at lægge depot til, så malerbøtter og andet ikke skulle slæbes så langt.

Forhindringer:

Vi kontaktede malermester Jørgen Larsen, der straks var med på ideen og gerne ville finde malerrester og i det hele taget være os behjælpelig, han har stort set stået stand-by under hele forløbet.

Ungdomsskolen sørgede for at tunnelen blev algerenset. Men noget var galt! Jørgen Larsen besigtigede tunnelen og kunne fortælle os, at der i det forløbne år var givet en anti-graffiti behandling. Vi kontaktede igen teknisk forvaltning, da det måtte være dem, der havde givet behandlingen. De sagde ja til at sponsorere en rensning. Jørgen Larsen rensede tunnelen og nu kunne vi gå i gang.

Der blev taget kontakt til Brande Bladet.

Ugen efter fik pigerne sig så igen en forskrækkelse, da medarbejderne der havde givet tilladelsen, var gået på ferie og andre medarbejdere troede, at pigerne var gået i gang med at male uden tilladelse. Det fik vi så også på plads.

Tunnelen blev grundet med blåt og allerede her, skete der en forvandling. Kairo, New Delhi, New York spirede frem. Senere London, Rom, Pisa, Rio, Kina, Brande senest Sydney og mere er på vej.

Da Stephanie kom ned i tunnelen d. 10. juli blev hun noget nedslået. Nogen havde i løbet af natten moret sig med at skrive UM07 og dekorere Jesus med mund og øjne og noget mindre lødigt. Men det fik vi fjernet igen.

Et par heftige regnbyger havde tillige skyllet noget maling væk, men det fik pigerne også reddet.

Vi mener selv, at projektet gå op i en højere enhed i forhold til Brandes tradition med gavlmalerier, tunnelen ligger på den cykelrute, som turister benytter, men er også vejen til skolen for mange af byens børn. Her tænker vi, at tunnelen kan medvirke til at forvandle en ellers måske lidt grå morgen til en glad dag, ved at bringe tanker om hele verden ind på vej til skole eller arbejde. Børn vil spørge deres forældre eller kammerater om de forskellige motiver og drømme og associationer sættes i gang.

En del voksne har kommenteret med forundring og glæde over, at der alligevel er nogle unge, der gider… hertil kan jeg kun sige, at det er der bestemt og der har heller ikke manglet frivillige de andre år. Det er jo ikke nødvendigvis dem, der råber højest og gør sig mest bemærket, der er de fleste. Vi har masser af unge mennesker der er nysgerrige, har gå-på-mod og gerne vil udrette noget. Vi kan vælge om vi vil lave negative eller positive ringe i vandet… de vil altid give dønninger og sprede sig.

Nu håber vi på at rigtig mange til komme til vores fernisering fredag d. 8. august kl. 14.00. Faktisk håber vi både på at se borgmesteren, politikere, naboer, Branditter, men også gerne Ikast-Brande indbyggere, mediedækning, lokale kunstnere – i det hele taget håber vi på en stor opbakning omkring ikke blot det flotte malerprojekt, men omkring det, at lave et frivilligt arbejde med opbakning af lokale.

Både Siemens og Bestseller har fået deres plads i tunnelen, så vi håber også, at de vil vise deres anerkendelse. Vi håber at mange vil være med til at sprede positive ringe i vandet.

På vores Facebook side ”Tunnelmalerne i Brande” har vi efterlyst gode ideer til tunnelens navngivelse ved indvielsen, man kan komme med forslag her. Ydermere har vi brug for frivillige, der vil bage kager og donere drikkevarer til gæsterne.

Tunnelmalerne i Brande.

Ungdomsskolen Ikast-Brande.

Eli Nicolaisen / Gitte Slejborg.

Del denne side