Rigt kunst og kulturliv

Brande har et rigt kunst og kulturliv. Kunsten er en naturlig del af Brande hvilket skyldes at der igennem tiderne har været lokale pionerer med interesse for kunst bosat i Brande. Brande er blandt andet kendt for gavlmalerierne og RemisenBrande som er blevet nogle af byens vartegn.

Historien om gavlmalerierne

I 1965 stiftede advokat Jørgen Mansfeld-Giese og læge Ole Bendix Midtjysk Kunstforening med formål at afholde arrangementer inden for kunst, musik, teater og film. Kommunen stillede den gamle skole ”Askjær Skole” til foreningens rådighed og den blev omdannet til et galleri som blev kaldt Galleri A18. Det første år nåede man op på omkring 600 medlemmer i kunstforeningen.

På en kunstudstilling i Galleri A18 vender Jørgen Mansfeldt-Giese og Ole Bendix ideen om gavlmalerierne i Brande med kunstnerne Anders Kirkegaard. Via Anders Kirkegård lykkes det at etablere en kunstgruppe bestående af Anders Kirkegaard, Poul Agger, Kai Führer, Henrik Flagsstad, Leif Jepsen, Hans Christian Rylander, K. Bjørn Knudsen og Jens Flemming Sørensen. Kunstgruppen var med til at lave de første gavlmalerier i Brande.

Hensigten med gavlmalerierne var, at skabe galleristemning i det åbne rum uden faste åbningstider. Kunsten skulle være tilgængelig for alle i hverdagen og dermed være med til at skabe debat. Ud over, at få Brande på verdenskortet var gavlmalerierne også medvirkende til at Brande blev kåret til Årets by i 1969.

Midtjysk Kunstforening og Galleri A18 er i dag nedlagt. I 2012 blev Gavlmaleriforeningen MUREN stiftet. Gavlmaleriforeningen MUREN har til formål, at renovere gavlmalerier i Brande, medvirke til etablering af ny murkunst og udbrede kendskabet til kunsten i det offentlige rum. Ny kunst skal være af høj kunstnerisk kvalitet og udført af professionelle kunstnere.

RemisenBrande

Brande har med RemisenBrande et storslået kultur- & konferencecenter som danner ramme for et utal af forskellige kulturelle oplevelser. RemisenBrande blev indviet i 2006 efter en total renovering af den gamle Remisen der oprindeligt blev bygget i perioden 1912-1914. Remisen var før den blev til konferencecenter omdrejningspunktet for den midtjyske godstransport. Der var plads til 14 store lokomotiver under damp og Remisen var stedet hvor lokomotiverne blev opstaldet, repareret og holdt sig klar til at afløse i det ganske land når et lokomotiv strejkede eller der var behov for hjælpe- og ambulance hjælp. I perioder var der omkring 500 ansatte hos DSB i Brande.

 

Del denne side: